Official Sponsor


Pages: [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: bumper depan viva  (Read 8411 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vivo
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 93





Ignore User Options
« on: October 20, 2010, 09:21:56 PM »

ade sape2 yg tahu cara nak bukak bumper depan viva mcm mana....aku tgk klip2 tu aku takut nak bukak sbb takut rosak klip2 tu ...bumper aku hari tu budak mane ntah bawa motor tgk kiri kanan last2 bertembung ngan viva aku neh...bumper calar sikit....pastu bumper lak duk bergoncang2...terkopak la sikit dekat fender tu....aku dh klipkan balik...tapi masih ade mcm klip yg dh patah.....sape 2 tau tlg tunjukkan kt aku....
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #1 on: October 20, 2010, 09:27:07 PM »

ade sape2 yg tahu cara nak bukak bumper depan viva mcm mana....aku tgk klip2 tu aku takut nak bukak sbb takut rosak klip2 tu ...bumper aku hari tu budak mane ntah bawa motor tgk kiri kanan last2 bertembung ngan viva aku neh...bumper calar sikit....pastu bumper lak duk bergoncang2...terkopak la sikit dekat fender tu....aku dh klipkan balik...tapi masih ade mcm klip yg dh patah.....sape 2 tau tlg tunjukkan kt aku....


viva elite ker biasa?

buka klip tuh guna skru driver kepala rata then kopek la smua klip tuh......then dkt tengah2 bumper tuh blkg no plate ada 1 nat saiz spanar no 10.....buka nat tuh....

klip2 tuh bkn setakat ada dkt atas dan tepi jer tp dkt bwah bumper pun ada....

lau dkt atas ada dlm 4 ker 5 klip mcm tuh....then tepi kiri dan kanan ada 3 klip lg biasanya

then dkt bwah bumper tuh ada 6 klip....tp ada setengah viva bhg bwah bumper ada 4 klip ajer..tgok nasib....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
vivo
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 93





Ignore User Options
« Reply #2 on: October 20, 2010, 10:18:47 PM »

bumper sebelah driver tu agak longgar....sbb ape yer???maybe ade yg dh patah atau tercabut kot...??ke mmg diaorg tak letak...
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #3 on: October 20, 2010, 10:33:56 PM »

bumper sebelah driver tu agak longgar....sbb ape yer???maybe ade yg dh patah atau tercabut kot...??ke mmg diaorg tak letak...


klip patah la tuh...
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #4 on: October 24, 2010, 12:46:41 PM »

tolongla update gambar cam ner nak buka dan pasang semula DIY   sad
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #5 on: October 24, 2010, 01:02:56 PM »

tolongla update gambar cam ner nak buka dan pasang semula DIY   sad



aloy bumper viva lama ker viva elite?

ok utk viva lama....

okey buka hood depan tuh...kmudian gunakan pemutar skru kepala rata....buka klip2 yang berada di bhg atas Bumper tuh.... ada 3 klip bsar yg kene buka dan 1 klip kecik berada di hujung bumper belah lampu kiri....klip kecik tuh kene tekan di tengah2.....
then dekat bhg fender kiri dan kanan  ada 3 lg klip kene umpil kiri dan kanan fender
then kemudian di bwah bumper ada lagi 6 klip yang kene umpil.....kemudian...buka no plate tgh guna socket wrench saiz 10 dan buka bolt tuh yg berada di tengah2 bumper tuh...then kmudian...tarik bumper dari fender kiri dan kanan di bhg tuh dia hnya menggunakan klip tarik sajer


utk viva elite

utk viva elite pun sama jer....cuma tmbhn lg 1 di elite...buka cover foglamp kiri dan kanan tuh akan ada dua lagi bolt pada kiri dan kanan sblh fog lamp....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #6 on: October 24, 2010, 01:47:11 PM »



aloy bumper viva lama ker viva elite?

ok utk viva lama....

okey buka hood depan tuh...kmudian gunakan pemutar skru kepala rata....buka klip2 yang berada di bhg atas Bumper tuh.... ada 3 klip bsar yg kene buka dan 1 klip kecik berada di hujung bumper belah lampu kiri....klip kecik tuh kene tekan di tengah2.....
then dekat bhg fender kiri dan kanan  ada 3 lg klip kene umpil kiri dan kanan fender
then kemudian di bwah bumper ada lagi 6 klip yang kene umpil.....kemudian...buka no plate tgh guna socket wrench saiz 10 dan buka bolt tuh yg berada di tengah2 bumper tuh...then kmudian...tarik bumper dari fender kiri dan kanan di bhg tuh dia hnya menggunakan klip tarik sajer


utk viva elite

utk viva elite pun sama jer....cuma tmbhn lg 1 di elite...buka cover foglamp kiri dan kanan tuh akan ada dua lagi bolt pada kiri dan kanan sblh fog lamp....

ellite version...
susah gak nak paham...
kalau gambar mungkin menyenangkan lagi kerja2 pembikinan dah mempercepatkan..
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #7 on: October 24, 2010, 02:17:08 PM »

ellite version...
susah gak nak paham...
kalau gambar mungkin menyenangkan lagi kerja2 pembikinan dah mempercepatkan..

ini gambar utk buka bumper viva biasa




yang arrow kuning tuh adalah kedudukan klip.....dan 6 arrow yang dibwah tuh kedudukan klip di bwah bumper, yang arrow merah di bhg kiri dan kanan adalah klip utk di bhahgian fender kiri dan kanan....

dan arrow merah lg 1 tuh di tgh2 tuh adalah bolt saiz 10...di belakang no plate

dan 1 lg arrow kuning dan merah kecik adalah klip yg jenis kene tekan di tgh2 dia...

arrow yg hijau tuh bermaksud ada buka ataw kopak bhg tepi bumper tuh...



ini gmbr rajah utk viva elite..




arrow yg berwarna merah adalah kedudukan klip2 di bumper elite.....dan terlupa pula ada 4 klip lg dkt bhg atas bumper....dkt atas grill tuh....tertinggal arrow lak..tp kedudukan dia sama mcm viva biasa...

arrow hijau bermaksud anda kene buka/kopakkn iya....

dan arrow kuning adalah utk arrow bolt...tapi yg dkt fog lamp tuh...kene buka dlu cover for lamp tuh...caranya dkt buka dan tarik (kopakkn iya)



p/s : thanks for owner kereta yg sudi jd bahan experiment...segala kesilapan ataw kecelakaan di atas tanggung jawab sendiri.....sila berhati2....
« Last Edit: October 24, 2010, 05:05:30 PM by zulu zulu » Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #8 on: October 26, 2010, 03:51:37 PM »

ala...
ingat pic sebiji2 langkah 2 die...
x pelah saya cuba....
Logged
faiztajuddin89
student yg xbyk duet...
Registered
Senior
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 427


a.k.a TJ




Ignore User Options
« Reply #9 on: November 26, 2010, 08:13:10 PM »

maza, ak xjumpe la nat blkg plate 2..nk kene cabut plate dlu ke?? huh
Logged

ramadhan yang mulia...
Pages: [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

*
Random pictures
Sorry, you do not have permission to view pictures!
Most recent post
mintak tolng otaiČ.....
assalamulaikum.... mcm mne nk dpt diagram meter avy nk mod ke viva...leh sapeČ leh tolng x...jasa anda akan dikenang.....

Perodua Myvi Gas Spring Shock Absorber Rear Boot Damper
Perodua Myvi Gas Spring / Shock Absorber / Rear Boot Damper / Rear StrutHaving problem with Myvi Rear Boot Gas Spring?Worried it...

Viva with Yrv engine
Hi all, need your help. Anyone know when swapping the engine of a viva with a k3vet, will the original drive shaft fit or need t...

Re: How to choose the tyre?
wow,there are so many meaning for those tyre.i really don't know the tyre model has its meaning for its function.thanks a lot fo...

Re: How to choose the tyre?
Quote from: mikkesho on December 03, 2014, 07:55:51 PMi actually think that it is not important to know bout the tyre model all ...

Last 5 Shouts:
December 08, 2014, 08:26:24 AM
Salam. Nak tanya, nak tukar cermin belah kiri pemandu berapa ye area shah alam? Urgent. Thankss
December 07, 2014, 02:01:20 PM
New in here. Plse advise if any. Thanks
December 05, 2014, 12:20:26 PM
salam semua
December 05, 2014, 09:13:51 AM
ello
December 05, 2014, 07:36:58 AM
assalamualaikum.. g.morning. lama dah xmasuk sini...
Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines |TinyPortal v0.9.8 © Bloc Page created in 0.151 seconds with 31 queries.