Official Sponsor


Pages: [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: bumper depan viva  (Read 7741 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
vivo
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 93





Ignore User Options
« on: October 20, 2010, 09:21:56 PM »

ade sape2 yg tahu cara nak bukak bumper depan viva mcm mana....aku tgk klip2 tu aku takut nak bukak sbb takut rosak klip2 tu ...bumper aku hari tu budak mane ntah bawa motor tgk kiri kanan last2 bertembung ngan viva aku neh...bumper calar sikit....pastu bumper lak duk bergoncang2...terkopak la sikit dekat fender tu....aku dh klipkan balik...tapi masih ade mcm klip yg dh patah.....sape 2 tau tlg tunjukkan kt aku....
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #1 on: October 20, 2010, 09:27:07 PM »

ade sape2 yg tahu cara nak bukak bumper depan viva mcm mana....aku tgk klip2 tu aku takut nak bukak sbb takut rosak klip2 tu ...bumper aku hari tu budak mane ntah bawa motor tgk kiri kanan last2 bertembung ngan viva aku neh...bumper calar sikit....pastu bumper lak duk bergoncang2...terkopak la sikit dekat fender tu....aku dh klipkan balik...tapi masih ade mcm klip yg dh patah.....sape 2 tau tlg tunjukkan kt aku....


viva elite ker biasa?

buka klip tuh guna skru driver kepala rata then kopek la smua klip tuh......then dkt tengah2 bumper tuh blkg no plate ada 1 nat saiz spanar no 10.....buka nat tuh....

klip2 tuh bkn setakat ada dkt atas dan tepi jer tp dkt bwah bumper pun ada....

lau dkt atas ada dlm 4 ker 5 klip mcm tuh....then tepi kiri dan kanan ada 3 klip lg biasanya

then dkt bwah bumper tuh ada 6 klip....tp ada setengah viva bhg bwah bumper ada 4 klip ajer..tgok nasib....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
vivo
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 93





Ignore User Options
« Reply #2 on: October 20, 2010, 10:18:47 PM »

bumper sebelah driver tu agak longgar....sbb ape yer???maybe ade yg dh patah atau tercabut kot...??ke mmg diaorg tak letak...
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #3 on: October 20, 2010, 10:33:56 PM »

bumper sebelah driver tu agak longgar....sbb ape yer???maybe ade yg dh patah atau tercabut kot...??ke mmg diaorg tak letak...


klip patah la tuh...
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #4 on: October 24, 2010, 12:46:41 PM »

tolongla update gambar cam ner nak buka dan pasang semula DIY   sad
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #5 on: October 24, 2010, 01:02:56 PM »

tolongla update gambar cam ner nak buka dan pasang semula DIY   sad



aloy bumper viva lama ker viva elite?

ok utk viva lama....

okey buka hood depan tuh...kmudian gunakan pemutar skru kepala rata....buka klip2 yang berada di bhg atas Bumper tuh.... ada 3 klip bsar yg kene buka dan 1 klip kecik berada di hujung bumper belah lampu kiri....klip kecik tuh kene tekan di tengah2.....
then dekat bhg fender kiri dan kanan  ada 3 lg klip kene umpil kiri dan kanan fender
then kemudian di bwah bumper ada lagi 6 klip yang kene umpil.....kemudian...buka no plate tgh guna socket wrench saiz 10 dan buka bolt tuh yg berada di tengah2 bumper tuh...then kmudian...tarik bumper dari fender kiri dan kanan di bhg tuh dia hnya menggunakan klip tarik sajer


utk viva elite

utk viva elite pun sama jer....cuma tmbhn lg 1 di elite...buka cover foglamp kiri dan kanan tuh akan ada dua lagi bolt pada kiri dan kanan sblh fog lamp....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #6 on: October 24, 2010, 01:47:11 PM »



aloy bumper viva lama ker viva elite?

ok utk viva lama....

okey buka hood depan tuh...kmudian gunakan pemutar skru kepala rata....buka klip2 yang berada di bhg atas Bumper tuh.... ada 3 klip bsar yg kene buka dan 1 klip kecik berada di hujung bumper belah lampu kiri....klip kecik tuh kene tekan di tengah2.....
then dekat bhg fender kiri dan kanan  ada 3 lg klip kene umpil kiri dan kanan fender
then kemudian di bwah bumper ada lagi 6 klip yang kene umpil.....kemudian...buka no plate tgh guna socket wrench saiz 10 dan buka bolt tuh yg berada di tengah2 bumper tuh...then kmudian...tarik bumper dari fender kiri dan kanan di bhg tuh dia hnya menggunakan klip tarik sajer


utk viva elite

utk viva elite pun sama jer....cuma tmbhn lg 1 di elite...buka cover foglamp kiri dan kanan tuh akan ada dua lagi bolt pada kiri dan kanan sblh fog lamp....

ellite version...
susah gak nak paham...
kalau gambar mungkin menyenangkan lagi kerja2 pembikinan dah mempercepatkan..
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti



« Reply #7 on: October 24, 2010, 02:17:08 PM »

ellite version...
susah gak nak paham...
kalau gambar mungkin menyenangkan lagi kerja2 pembikinan dah mempercepatkan..

ini gambar utk buka bumper viva biasa




yang arrow kuning tuh adalah kedudukan klip.....dan 6 arrow yang dibwah tuh kedudukan klip di bwah bumper, yang arrow merah di bhg kiri dan kanan adalah klip utk di bhahgian fender kiri dan kanan....

dan arrow merah lg 1 tuh di tgh2 tuh adalah bolt saiz 10...di belakang no plate

dan 1 lg arrow kuning dan merah kecik adalah klip yg jenis kene tekan di tgh2 dia...

arrow yg hijau tuh bermaksud ada buka ataw kopak bhg tepi bumper tuh...



ini gmbr rajah utk viva elite..




arrow yg berwarna merah adalah kedudukan klip2 di bumper elite.....dan terlupa pula ada 4 klip lg dkt bhg atas bumper....dkt atas grill tuh....tertinggal arrow lak..tp kedudukan dia sama mcm viva biasa...

arrow hijau bermaksud anda kene buka/kopakkn iya....

dan arrow kuning adalah utk arrow bolt...tapi yg dkt fog lamp tuh...kene buka dlu cover for lamp tuh...caranya dkt buka dan tarik (kopakkn iya)



p/s : thanks for owner kereta yg sudi jd bahan experiment...segala kesilapan ataw kecelakaan di atas tanggung jawab sendiri.....sila berhati2....
« Last Edit: October 24, 2010, 05:05:30 PM by zulu zulu » Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
aloy
Registered
Active
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 139





Ignore User Options
« Reply #8 on: October 26, 2010, 03:51:37 PM »

ala...
ingat pic sebiji2 langkah 2 die...
x pelah saya cuba....
Logged
faiztajuddin89
student yg xbyk duet...
Registered
Senior
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 427


a.k.a TJ




Ignore User Options
« Reply #9 on: November 26, 2010, 08:13:10 PM »

maza, ak xjumpe la nat blkg plate 2..nk kene cabut plate dlu ke?? huh
Logged

ramadhan yang mulia...
Pages: [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

*
Random pictures
Sorry, you do not have permission to view pictures!
Most recent post
Re: (WTA) Cadangan Player baru
assalam...problem pd player standard mmg biasa jd..tekan button lain,lain yg jd... :D jd nk senang tukar player lain..skamg kt a...

(WTA) Cadangan Player baru
Salam,Saya newbie kat sini. Baru2 nieh player asal utk VIVA SXi saya dah problem, Tekan button lain, lain pulak yang jadi. So sa...

Re: Apa benda nie??? Minta tolong, pendapat korang..
knp dgn cable tu??putus ke?

Apa benda nie??? Minta tolong, pendapat korang..
Wayar ape ni? Ada jual 1 dkt kdai spare part x?

Re: Let's join the final match World Cup 2014
Germany, Germany, Germany!!!!! You are the best. We waiting for Russia World Cup on 2018. I think you can double win the World C...

Last 5 Shouts:
Today at 12:59:35 PM
aik??semput bila g perodua??cmne tu??drop in filter dh check?
Today at 10:50:44 AM
Assalamualaikum. Saya ahli baru.... Sya azizie selamt pg semua
Today at 10:42:46 AM
mohon pertolongan. kereta viva saya semput bila g kat perodua. pemeriksa bgtau yang rosak hanya coil. tp bila dh tukar coil dn plu. kereta tu ttp semput..... sapa tau mcm mna nak buAT
July 07, 2014, 10:13:06 PM
sila add group "Vivac Miri" dilaman web facebook...salam perkenalan dari saya ketua zon vivac miri
July 06, 2014, 10:29:16 PM
Assalamualaikum. Saya ahli baru....
Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines |TinyPortal v0.9.8 © Bloc Page created in 0.093 seconds with 31 queries.