bile brek..stering gegar

<< < (3/17) > >>

anyssafryn:
Quote from: samh81 on August 07, 2008, 10:37:00 AM

korng rase...ape sbbnye stering gegar masa brek.die punye gegar cm vibrate controller PS2 tp kuat skit la dr tu.


ooo aku tau psai pa...sbb b4 ni aku penah gak ada masalah ni..bila bw laju mesti bgegar n bila break stereng pun bgegar..then g kedai pomen tu cakap batang apa ntah kat chamber tu bengkok, n disc break dah masuk pasir n kotor...so untuk chamber tu dia betulkan n untuk disc break tu dia cuci...pastu kna la bayar dalam harga rm350 tmasuk tukar 2 tayar yg rosak  :laughing4:

[Ali]-Bow[T]hugZ:
Dan satu lagi... bile break terasa gegar.. kawan kite pernah kene camtu.. die dapat surat daripada perodua minta hantar balik kereta dan tukar sistem break free. ade 2 org dah wat...

Dyn2884:
Quote from: samh81 on August 07, 2008, 10:37:00 AM

korng rase...ape sbbnye stering gegar masa brek.die punye gegar cm vibrate controller PS2 tp kuat skit la dr tu.


salam...

viva aku pun ada sikit...

Pertama aku rasa brek pad.. bukan apa, biasanya original brek pad dia keras sikit... dan bila brek semasa laju ada rasa la sedikit...

Kedua mungkin disebabkan oleh rotor disc yang tak berapa elok... hal ini biasanya disebabkan oleh rotor disc yang terkena air semasa dia tgh panas... mungkin sbb hantar kereta kat car wash rotor disc tgh panas dia orang terus tembak air.. dan mungkin jugak kena air semasa kau drive tiba2 hujan lebat...

biasanya kalau gegar semasa tekan brek tak ada kena mengena dgn chamber dan sebagainya.. untuk mengatasi masalah  ni senang jer... pergi skim disc n tukar brek pad yang elok sikit.... kalo bleh cari yang brek pad jenis lembut dan free asbestos... tapi satu perkara yang tak tahan rim cepat kotor kerana habuk brek pad banyak... tapi selesa la bila brek pun tak bergegar...
itulah pengalaman yang aku dapat dan aku belajar dalam menggunakan kereta... hehehe

reenrene:
Quote from: Dyn2884 on January 21, 2009, 12:44:01 PM

salam...

viva aku pun ada sikit...

Pertama aku rasa brek pad.. bukan apa, biasanya original brek pad dia keras sikit... dan bila brek semasa laju ada rasa la sedikit...

Kedua mungkin disebabkan oleh rotor disc yang tak berapa elok... hal ini biasanya disebabkan oleh rotor disc yang terkena air semasa dia tgh panas... mungkin sbb hantar kereta kat car wash rotor disc tgh panas dia orang terus tembak air.. dan mungkin jugak kena air semasa kau drive tiba2 hujan lebat...

biasanya kalau gegar semasa tekan brek tak ada kena mengena dgn chamber dan sebagainya.. untuk mengatasi masalah  ni senang jer... pergi skim disc n tukar brek pad yang elok sikit.... kalo bleh cari yang brek pad jenis lembut dan free asbestos... tapi satu perkara yang tak tahan rim cepat kotor kerana habuk brek pad banyak... tapi selesa la bila brek pun tak bergegar...
itulah pengalaman yang aku dapat dan aku belajar dalam menggunakan kereta... hehehe

hehe..
ya btul..!!

semuanya sudah terjawab --> break yg kat keta cik reen la..

sblm ni mmg gegar bila break..byk gak la komen yg dapat dr member2..terutama komen pedas dr MJK  :laughing4:

bulan lps..tukar break pad..siyes beb..tiada gegar lg dah..
x phm tul..nape perodua kuarkan break pad cenggitu..
dr mula pakai gegar bila break..
apa masalah tah break pad lama tu..
klu nk kata buat ballancing+alignment..byk kali buat dah..

jawapan muktamat utk keta cik reen --> tukar break pad.. :laughing4:

Hasz:
hMm..
aku nye kes pn cmni..
kdg2 siap ade bunyik..ktik ktik..huk2
apsal ek?

break pad tuh bp kos nyE?  :huh:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page