Perbezaan minyak enjin.....

<< < (2/2)

firr:
aku ada confussion ckit kt sini..so kalau2 kengkawan leh bg pendapat..

aku ada dgr rancangan JPJ dan anda kt kLfm tp dah lama la, dlm 2 thn lepas rasanya..peg teknikal dr JPJ tu ckp, minyak fully sintetik ni tksesuai utk enjin2 kereta yg baru..tp sebaiknya di gunakan utk kereta yg enjinnya da lebih 10 thn..sementara utk enjin2 baru [kurang dr 5 thn] sebaiknya guna jer minyak mineral biasa..sbb & alasan pun peg tu ada ckp tp aku da tkingat apsal..

any comments bebs? akubas?

akubas:
kalau nk bandingkan perbezaan ant. sintetik ngan mineral aku pun tak tau....aku slalu terlibat pun ngan minyak mineral....apa speciality nya fully sintetik I don't have even the slightest idea....nnt aku try search for some info dulu...

zulu zulu:
owh aku pun kdg2 klu sempat dgr gak KLFM bersama JPJ tu....

tu lah aku pun ader dengar gak mcm tu kete baru x sesuai guna full synthetic.....aku pun masih x taw knp...tp ader pomen ckp minyak full synthetic ni cair ckit.....tapi aku pun x paham....tapi kenapa chevy bpak aku dari awal baru beli smp skrg pki full synthetic.......argh agak x pahm la.....

saper2 boleh bantu dan membantu terangkn ckit....

akubas:
Sori lar mungkin maklumat nie tak tahu sejauh mana betulnya...

Perbezaan minyak sintetik menurut maklumat yg boleh didapati dari web mobil dan shell cuma cerita pasal jangka hayat minyak.

Minyak sintetik lazimnya jangka hayatnya pjg ckit compare ngan mineral. Minyak sintetik lambat degrade.

Degradation akan ubah kualiti minyak. Degradation ini lazimnya proses Oxidation minyak lar bila Acid Number dalam minyak tue meningkat. Lazimnya minyak jadi pekat...

So minyak sintetik basically akan lambat degrade. Dengan keadaan enjin yang dah berusia, bila mana banyak debris dah ada dalam enjin. Bila debris dah banyak minyak MUNGKIN cepat pekat. Ini umpama kita amik air bubuh pasir dalam air tue.

MUNGKIN dgn pakai minyak sintetik, kesan nie boleh counter balik dengan kualiti minyak yang lambat jadi pekat.

KALAULAH benda nie btul. Maknanya walau kita pakai minyak sintetik untuk keta lama kita, kualiti kepekatan minyak nie kita kena sentiasa monitor. Kita tak boleh rely pada tempoh masa tukar minyak semata-mata. Andai kata minyak sintetik mampu bertahan sejauh 10 000 km sebelum pertukaran yang berikutnya, tidak semestinya kita perlu tukar pada masanya. Bila masa minyak enjin dah likat sebelum masanya dah kena tukar walaupun tak sampai 10 000 km.

Ini semua cuma keMUNGKINan....MUNGKIN...

Harap kalau teman-teman sekalian ada penjelasan yang lebih bagus sila-silakanlah berkongsi...

shukri:
banyak2 minyak engine yg paling bagus adalah fully syhectic ,kalau pomen fully sychectic tak bagus suruh dia belajar balik

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page