Official Sponsor


Pages: [1] 2 3 ... 9   Go Down
  Print  
Author Topic: minyak enjin 4 viva  (Read 16405 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
TheGame
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 82





Ignore User Options
« on: January 28, 2009, 12:13:40 PM »

salam..jom kita kongsi tentang minyak enjin yg paling best utk viva..
Logged
eddie
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 30





Ignore User Options
« Reply #1 on: January 30, 2009, 10:47:58 AM »

aku rase minyak enjin sume same je....yg penting gred minyak tu...cam viva ikut spec guna minyak grade 10W/30. Kalo brand minyak lak aku prefer chemlube...
Logged
spyware89
Guest

« Reply #2 on: June 18, 2009, 09:34:53 PM »

gred sae dia 5w (minyak engine), yg ni mmg khas tok viva kan..

brand apew yg best ye?

ade org ckp minyak yg kat p2 servis pakai x elok, wat engine gegar kuat...

so ape agak2 ye minyak engine yg bagos ?

dgr boleh pakai minyak masak tok minyak engine..
hihi
sape dah cuba buat mcm nie nk tau gak~
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Registered
Senior III
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti




Ignore User Options
« Reply #3 on: June 18, 2009, 11:35:57 PM »

gred sae dia 5w (minyak engine), yg ni mmg khas tok viva kan..

brand apew yg best ye?

ade org ckp minyak yg kat p2 servis pakai x elok, wat engine gegar kuat...

so ape agak2 ye minyak engine yg bagos ?

dgr boleh pakai minyak masak tok minyak engine..
hihi
sape dah cuba buat mcm nie nk tau gak~



sae 5W nih ada la minyak fully synthetic....sper kata minyak dkt servis center x bgus..... minyak dkt servis center perodua nih di kawal selia oleh daihatsu sendiri....

bergegar? huh aku pki minyak dkt servis center enjin aku x pernah bergegar kuat pun.....aper maksud spyware kata bergegar nih?

minyak pelincir nih ada la berfungsi untuk melincirkn segala alat2 mekanikal yang bergerak di dalam enjin kita.....minyak pelincir ini juga adalah salah satu ejen utk mengurangkn bunyi geseran antara logam yang terdapat dalam enjin nih.....minyak pelincir juga berfungsi sebagai penyejuk...(iyalah bende yang bergerak dalam tuh bergeser kan mesti la menhasilkan haba...example cuba ko gosok kedua belah tapak tangan korang lama2...panas x? panas kn...ok sekrang buat lagi sekali...gosok tapak tangan korang tapi kali nih dengan letak la aper2 minyak...minyak rambut...minyak masak...etc...korang ada rasa panas x? kurang sesangatkn berbanding dgn sebelum minyak pelincir nih ada..)

so kalau nk tnya minyak pelincir aper yg best....tgok la spec enjin tuh dulu....kang aku suh pki minyak pelincir kete racing kang...hah best mmg best...tp tunggu jer la dalam jangka masa panjang....hehehehehehe

minyak castrol okey
minyak shell ok....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
spyware89
Guest

« Reply #4 on: June 19, 2009, 12:05:42 AM »

gegar kuat x de la sgt,tapi engine bunyi bising...hak2...
pasai aku pakai engine lame,pas 2 kaberator agi...memang la memekak sket..
huu tq maza 4 all the info~

"org tua2 kata kate baru2/masih dara kena pakai minyak full sentetic."
"kalau kate dah lame x payah pakai full2 nie pakai minyak engine biase2 jew"

hik2~ grin
Logged
zulu zulu
9W2 IMZ
Registered
Senior III
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 4545


Patah tumbuh hilang tidak berganti




Ignore User Options
« Reply #5 on: June 19, 2009, 12:30:12 AM »

gegar kuat x de la sgt,tapi engine bunyi bising...hak2...
pasai aku pakai engine lame,pas 2 kaberator agi...memang la memekak sket..
huu tq maza 4 all the info~

"org tua2 kata kate baru2/masih dara kena pakai minyak full sentetic."
"kalau kate dah lame x payah pakai full2 nie pakai minyak engine biase2 jew"

hik2~ grin


itu nma dia bunyi knocking...ketukan pada rocker arm terhadap tepet....kalau pernah dengar teksi lama2 nih mmg dgr bunyi knocking dia kuat...macam enjin diesel.....

silap info tuh...kete baru biar pki minyak mineral base dulu...dah seken or third service baru pki fully synthetic nih or pki semi synthetic....sbb aper kete baru x berapa elok pki fully synthetic nih sbb kelikatan pada minyak fully sythetic nih ada lah kurang likat....so kete baru x berapa elok....dah seken or thrid service baru leh pki full synthetic....tapi terpulang pada poket masing2 kalau nk pki mineral base sampai kete tuh jahanam pun boleh... tiadar masalah.....


pasal spyware cakap tadi minyak masak juga boleh digunakan...tetapi...pada keadaan betul2 kecemasan sesangat2...baru la boleh pki minyak masak nih.....tapi biler dah dpt minyak pelincir tukar la cepat...sebab tahap kelikatan pada minyak masak ini adalah sangat rendah...minyak masak juga cepat terbakar.....pernah dicuba oleh pihak yang menghasilkn kelapa sawit dahulu...mereka pernah menkaji bahawa minyak masak juga boleh dijadikan sebagai bahan bakar...(macam minyak petrol yang kiter selalu isi tuh) tetapi mereka mencuba dengan mengunakn minyak masak yang telah digunakan untuk memasak keropok lekor.....hasilnya memberansangkan....kete mmg boleh berjalan lancar seperti biasa...malah asap yang dikeluakn juga berbau keropok lekor.....

ini adalah cerita benar...bukan rekaan semata2.....
Logged

JJ Crew'z 003

Double Z garage

"Mr Beruang Kutub"
poji
Senior
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 405


nenek saya berkata... buatlah org lain senyum




Ignore User Options
« Reply #6 on: July 07, 2009, 11:15:41 AM »

nk mencelah sikit ni hehe...minyak enjin p2 semy syntetic kn...rasenye minyak petronas...mggu lepas p servis yg ke 3...diorg bagi minyak enjin yg lebih hehe...kt botol minyak tu ade tulis "formulated by petronas"

kalu dari petronas mmg bagus la cma 1 je x pasti ni...minyak semisyntetic ni leh ke guna sampai 10 000km?atau dh kene tukar bila 5000 km
Logged
nutzmie
Senior
***

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 258


gagah perkasa tapi pemalu




Ignore User Options
« Reply #7 on: July 13, 2009, 03:18:30 PM »

aku servicve pakai minyak yg murah tu je tong warna silver...
yg syntetik tong warna gold tu... mahal skit la..

sebelum ni pun mmg pakai tong gold tu pun.. sampai la service yg ke 30k..
then aku stop.. x larat la mahal sgt.. lagi pun syntetik ni kata je 10k tp bab penjagaan kurang.. minyak syntetik ni mmg ringan tp bg aku x berapa bagus la..
benda ni yg buat kereta bunyi mcm teksi lama tu..

skrg ni aku pakai tong silver biasa tu je then aku letak ibu minyak.. JTX5000
letak dlm stgh botol.. lebih kurang 100ML.. kereta dah sedap..
start senang, kurang gegar, bunyi pun x kasar.. mmg puas hati..

ini minyaknye..   



klu ada sesapa nak try bleh la PM aku..


Logged
fAIEzAa
Active
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 122





Ignore User Options
« Reply #8 on: July 18, 2009, 09:49:11 AM »

erm.. aku sokong maza.. sbb aku pakai minyk dr SC gak ..aku g beli n tuang sndri.. tu jer.. psl minyak nyer jenama nie.. terpulang pd bajet korang gak.. kalo korang pwnting kan jenama minyak tu amik la yg mhl ..byk jenama minyak itam kat pasaran.. korg pilih jer.. then psl engine gegar tu biase la pd aku sbb kete kecik kan.. so mounting X same ngn kete bsr nyer mounting.. lg pon tgk pd kondisi engine gak.. kalo engine lame cam kwn kiter pkai nie mmg akan rase la gegar.. kalo X ok jer.. then utk elakkan minyak itam korg jd keladak so make sure korang cuci engine korang.. mase nak tukar minyak itam tu.. ade product utk cuci. aku lupe ape ke name product tu.. so conclusion nyer.. minyak itam nie nak pakai yg mhl ke murah ke terpulang pd korg
Logged

hIdOp mEsTi BeRAnI...tP jangan bErANi sGt Lor...
bErDIrI BiAr tEGaK...Tp jangan TeGAk sGT lOR...
LaJu bIAr lAJu...tP jangan laJU sGT...
@sk4more
~~sayangi perut anda setiap hari~~
Registered
Senior
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 398


~~ oNe vIvAc ~~




Ignore User Options
« Reply #9 on: July 18, 2009, 10:16:10 AM »

erm.. aku sokong maza.. sbb aku pakai minyk dr SC gak ..aku g beli n tuang sndri.. tu jer.. psl minyak nyer jenama nie.. terpulang pd bajet korang gak.. kalo korang pwnting kan jenama minyak tu amik la yg mhl ..byk jenama minyak itam kat pasaran.. korg pilih jer.. then psl engine gegar tu biase la pd aku sbb kete kecik kan.. so mounting X same ngn kete bsr nyer mounting.. lg pon tgk pd kondisi engine gak.. kalo engine lame cam kwn kiter pkai nie mmg akan rase la gegar.. kalo X ok jer.. then utk elakkan minyak itam korg jd keladak so make sure korang cuci engine korang.. mase nak tukar minyak itam tu.. ade product utk cuci. aku lupe ape ke name product tu.. so conclusion nyer.. minyak itam nie nak pakai yg mhl ke murah ke terpulang pd korg

alamakkkk....x tau pape la psl myk engine nih..ape yg pro2 SC bg tau..aq ikut jer...yg pntg utkpenjagaan kereta viva ku yg chomel itu... tp klu dpt save duit tuk bende2 yg x pntg sgt ok jgk..cume x taw cre nyer..  rolleyes
Logged

~~ntah pape ntah~~
Pages: [1] 2 3 ... 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

*
Random pictures
Sorry, you do not have permission to view pictures!
Most recent post
if buy samsung s5, which telco to pick ?
hello, seeing that so many telco selling s5 now... heart itchy lo.. wanna buy one.. which telco has best deal ?

Re: Tyres went wrong!
xm2 is good... I like... very long lasting

Re: Tightening torque
it sound complicated..!!

Re: Harga Tayar Semasa
Dulu dah pernah tukar chamber. RM100 untuk dua2 belah. lepas tu baru tau ebaik2nya jangan tukar yg original.. kedai biasanya men...

Re: Harga Tayar Semasa
betul la tu,anggaran harga tayar 140 hingga 150 biasanya tayar sebelah haus sebab skru chamber rosak,kene tukar

Last 5 Shouts:
April 20, 2014, 09:51:01 AM
salam perkenalan vivac semua, we are new here.
 
April 16, 2014, 04:52:45 PM
Salam semua,sy masih baru disini... mohon tunjuk ajar semua
April 13, 2014, 04:17:04 PM
Assalammualaikum wbt
April 13, 2014, 01:40:36 PM
Hai sy newbie.. Guide me please! 😂
April 10, 2014, 11:29:07 AM
SALAM VIVAC!!
cyera umizaru on tha line! ;)
Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines |TinyPortal v0.9.8 © Bloc Page created in 0.192 seconds with 31 queries.