*
Support by:
Random pictures
Sorry, you do not have permission to view pictures!
Join Us

ads space

Members
Total Members: 21799
Latest: Mierul Hashim
Stats
Total Posts: 116831
Total Topics: 6052
Online Today: 60
Online Ever: 178
(March 28, 2008, 11:27:34 AM)
Users Online
Users: 0
Guests: 44
Total: 44
Official Sponsor


Pages: 1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: ECU for Viva  (Read 9860 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
sauron
New superhero
Administrator
Senior III
*******

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 1716

Nothing last forever~



« Reply #10 on: August 07, 2007, 02:46:41 PM »

ada spa2 tau mana bley tune ECU x or bley replace ngn yg lg bgs ke
for better torque n hp?

biasenye org pkai aftermarket ECU cam Microtech,Haltech dll...
ECU are programmable...kene cari yg pakar tuned.
Logged

mr.invisibleman83
Global Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 1820


KEMBALIKAN SEMANGAT MU



« Reply #11 on: August 07, 2007, 02:54:41 PM »

biasenye org pkai aftermarket ECU cam Microtech,Haltech dll...
ECU are programmable...kene cari yg pakar tuned.
Sapa nak ikut boleh la ikut padangan sauron tu
Logged
venomous257
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 62





Ignore User Options
« Reply #12 on: August 10, 2007, 06:40:03 PM »

dmanakah tletaknya kedai yg pakar tune or yg jual aftermarket ecu ni?
harga dlm lingkungan brp?
Logged
mr.invisibleman83
Global Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 1820


KEMBALIKAN SEMANGAT MU



« Reply #13 on: August 11, 2007, 10:59:45 AM »

dmanakah tletaknya kedai yg pakar tune or yg jual aftermarket ecu ni?
harga dlm lingkungan brp?
Ade sapa boleh jawab soalan member kite nie
Logged
venomous257
Junior
**

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 62





Ignore User Options
« Reply #14 on: August 11, 2007, 11:04:12 AM »

apa ni invisibleman...
ko ni asyik suh org len jwb je.
ni dh dikira spam dh ni htr ayat pendek n tiada info langsung.
Logged
mr.invisibleman83
Global Moderator
Senior III
*****

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 1820


KEMBALIKAN SEMANGAT MU



« Reply #15 on: August 11, 2007, 11:05:26 AM »

apa ni invisibleman...
ko ni asyik suh org len jwb je.
ni dh dikira spam dh ni htr ayat pendek n tiada info langsung.
Sorry la
I tak tahu sangat tentang tu
jangan marah ok
Logged
vivatec
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 16





Ignore User Options
« Reply #16 on: October 26, 2007, 06:08:47 PM »

Bro 'myviva'..to answer your question this might help :

All Viva & Myvi ecu are close-loop..meaning cannot reprogram like certain stock ecu (Honda,Mitsubishi etc)..the fuel-map,air fuel ratio cannot be tuned from stock form.So to upgrade your engine management u need :

1. Piggiback controller (Apex'i AFC @ S-AFC etc , Greddy e-manage)
   - This is a piggyback ecu..it does trick the signal on standard ecu to enhance performance (surf if u dont know)
   - air-fuel can be tuned for each 500rpm to the redline
   - Cannot tune ignition timing (except e-manage if im not mistaken)
   - Still using stock wirings and sensors
   - Pros : Cheap (mostly under RM1k)
   - Cons : It's still a piggyback
     
2. Standalone management (Microtech , Motec , Haltec , AEM  etc.)
   - This is definitely better than piggyback controller. Replaces the factory ECU and controls all  engine
     parameters to its maximum potential
   - Pros : At least 30% power gains than piggyback systems (depends on tuner)
            : Better & wider fuel-mapping , air-fuel controls , ignition timings and other extra features (boost,nos,etc)
  - Cons : Quite expensive . Motec (RM12000) , Apexi Power FC (RM3000) , Haltech (RM4000) , HKS F-Con V Pro
              (RM5000)

u can have those controllers and standalones at N1 Racing (Sunway) : https://secure.n1racing.net/eshop/index.php?pg=list&prod_id=50

Some people will compare those Daihatsu's stock ecu with Perodua's ecu.
Logged
zairi
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 6





Ignore User Options
« Reply #17 on: October 29, 2007, 10:51:51 AM »

sapa ada jumpa ecu diagram utk viva 850?? aku nak kaji, samada blh pakai V-AFC kat DVVT Viva.
Logged
payed_EF
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 3





Ignore User Options
« Reply #18 on: April 08, 2010, 02:33:19 PM »

dr vafc better pkai afc neo..,
byk function..,
skang da bleh setting afc neo.,
Logged
Hairul
Newbie
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Posts: 8





Ignore User Options
« Reply #19 on: November 25, 2011, 08:06:48 PM »

Salam bro..Ada sape2 yang tau diagram ecu viva850...Saya nak psg RSM tp xtau cmner..ada otai2 leh tolong bg diagram ker....Antar kedai nak wat diaorg xmau coz xbeli rsm tu kat kedai diaorg...rsm beli on9 daaaaa......ada otai2 leh tolong plsssss.....
Logged
Pages: 1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

*
Google
Last 5 Shouts:
March 20, 2016, 09:12:52 PM
Hi.nk tny..knp timing rpm viva 1.0 sy tak sekata..on aircond dgn masa x pakai aircond pun sama..tp x selalu la..kadang2 timing akan rendah sampai 0.5..huhu..help..
February 17, 2016, 03:50:18 PM
@.@
December 02, 2015, 12:10:06 AM
Hai nak tanye ni, mcm mane nak bg rim tak jejak dgn body, saya baru tukar rim 15 guna tayar 165,50,15 . Mcm mane tanak bg jejak selain guna adjustable. Nak loward kan dia tapi tak jejak
December 02, 2015, 12:09:48 AM
Hai nak tanye ni, mcm mane nak bg rim tak jejak dgn body, saya baru tukar rim 15 guna tayar 165,50,15 . Mcm mane tanak bg jejak selain guna adjustable. Nak loward kan dia tapi tak jejak
November 03, 2015, 12:52:19 PM
display radio viva aku dah x keluar. tapi radio leh guna macam biasa. pening sikit la nak tukar chanel. boleh tolong???
Most recent post
Spring dan saiz rim
Assalam otai2. Saya baru sini. Nak tanya skit la kan. Kalau pakai spring GAB, sesuai gunakan rim saiz apa? Bercadang nak amik 14...

RPM kereta problem
Selamat pagi otai2 semua,Saya ada masalah dengan RPM meter kereta saya. Kadang2 RPM tu turun sampai ke 0 tapi enjin masih lagi b...

Re: lampu brek tidak menyala
check fuse..

lampu brek tidak menyala
saya baru tukar bulb lampu brek belakang dan ke 3, malangnya setelah tukar masih tidak menyala apa problem?

Re: kereta berayun guna proride
Semalam baru sarung proride performance absorber fullset + proride spring sport. Dari segi performance memang terbaek. Handling ...

Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines |TinyPortal v0.9.8 © Bloc Page created in 0.125 seconds with 32 queries.